KULFIBER

Kulfiber har i mange år været anvendt i bådindustrien, flyindustri og selvfølgelig i formel 1. Det er derfor nærliggende at adoptere dette materiale til byggeindustrien.
Kulfiber har i de sidste 20 år været på det danske marked indenfor byggeri.

Et typisk kulfiberbånd har en middeltrækstyrke på 2800 MPa, mens tentorstål tilsvarende er 550 MPa. Densiteten på kulfiber er 1,6 g/cm3 mens tentorstål ligger på 7,85 g/m3. Det vil sige, at kulfiber er cirka 5 gange stærkere og vejer en femtedel. Her er der åbenlyse muligheder.

Kulfiber leveres som bånd med en tykkelse på ca 1-2 mm og en bredde fra 50 mm – 150 mm. Kulfiber produceres ligeledes som et klæde til forstærkning af søjler mm. Anvendelsen som konstruktionsforstærkning er et godt alternativ til montering af stålprofiler.

Fordelen ved kulfiber frem for stål er, at det kun fylder nogle få millimeter og er meget flexibelt i opsætningen. Et kulfiberbånd kan uden problemer monteres over rør, kabler og ventilationskanaler.

Fastgørelsen til konstruktionen sker ved limning med en thixotrop epoxy. Limen er dog ikke nok til at kunne overføre kræfterne fra konstruktion til kulfiber. Der er således et stort udvalg af forankringsmuligheder, så kulfiberens potentiale udnyttes fuldt ud.

En forankring i hver ende af et kulfiberbånd eller en række bolte gennem hele båndet giver 100 % udnyttelse af forstærkningen.

Kulfiber anvendes typisk når et dørhul skal udvides, en dækkonstruktion skifter belastningsklasse eller som vindafstivning i et elementbyggeri.

 
 
  Version 0.62  •  19. april 16:32